Gietvloer stappenplan

Waar moet u aan denken

voordat wij aan de slag gaan?

Ons team start in de ruimte op maandag of op dinsdag, dit zal met u worden gecommuniceerd de vrijdag ervoor. Meestal wordt er op maandag gestart.

Als alles volgens plan verloopt kunt u de maandag erna weer uw vloer betreden. Indien dit niet het geval zal zijn zullen wij dit tijdens onze werkweek aan u melden.


Opstook- en afkoelprotocol


Als gevolg van temperatuurinvloeden, krimp- en zettingsverschillen kunnen scheuren in een betonvloer ontstaan. Scheuren en voegen in de ondergrond, vaak een calciumsulfaat dekvloer of een cementgebonden dekvloer, kunnen zich bij zetting in de vloerafwerking doorzetten. Voordat de vloerafwerking wordt aangebracht, is het daarom belangrijk om eerst de vloerverwarming in de ondervloer rustig in en uit te schakelen en de procestemperatuur zo laag mogelijk te houden. Hanteer hiervoor het opstook- en afkoelprotocol.


Belangrijk is dat u zich realiseert dat het doorlopen van een opstook- en afkoelprotocol primair is bedoeld om een dekvloer gecontroleerd te laten scheuren. Liever 100 scheurtjes van 0,01mm breedte dan 1 scheur van een millimeter breed. Het doorlopen van een opstook- en afkoelprotocol is ook verstandig om een dekvloer sneller te laten drogen, zodat er een vloerafwerking kan worden aangebracht.


Wanneer ontstaat scheurvorming?

Scheuren ontstaan doorgaans niet in de opwarmfase, maar in de afkoelfase. Deze fase is dus feitelijk nog belangrijker dan de opwarmfase. Ook bij het afkoelen moet het juiste tempo worden aangehouden.


Wanneer wel/niet het protocol hanteren?

Het doorlopen van een opstook- en afkoelprotocol moet gebeuren voordat een vloerafwerking wordt aangebracht. Overigens zijn er ook risico’s aan verbonden als de vloerverwarming hoger wordt opgestookt dan later in de praktijk ooit het geval zal zijn. Er kan ook voor worden gekozen om een weloverwogen instelling van de vloerverwarming (op een zo laag mogelijke watertemperatuur) op te bouwen en deze daarop te houden (dus niet meer afkoelen). Dit kan bij het voornemen om een harde vloerafwerking aan te brengen (bijv. minerale gietvloer, terrazzo, PVC of marmoleum), maar ook als gekozen wordt voor een kunststof gietvloer. Scheurtjes in de onderliggende dekvloer kunnen bij beperkte thermische wisselingen leiden tot ‘adervorming’. Bij andere vloerafwerkingen, zoals tapijt, laminaat, parket of tegels, is het doorlopen van een opstook- en afkoelprotocol veel minder risicovol.


Betonvloer

Normatief is de aanwezigheid van fijne krimpscheuren en craquelé in een betonvloer toegestaan. Door wapening in de vloer op te nemen, kan het risico van scheurvorming in de betonvloer worden beperkt, maar niet geheel worden uitgesloten. Door bijvoorbeeld op de ondergrond een wapeningsnet over de volle lengte van de voeg of scheur aan te brengen, kan het risico van scheurvorming in een daarop aangebrachte hechtende vloerafwerking worden beperkt, maar niet geheel worden uitgesloten.


Opstookprotocol en afkoelprotocol van TBA (Stichting Technisch Bureau Afbouw)

Een opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van een eventuele thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte.

Het Technisch Bureau Afbouw heeft een officiële publicatie met een uitgebreide toelichting over het hanteren van een opstook- en afkoelprotocol. Hanteer het schema zoals dat in deze TBA richtlijn 2.1 is opgenomen.

Download het opstook- en afkoelprotocol van het TBA voor de juiste procedure en uitleg


Het door TBA geadviseerd opstook- en afkoelprotocol

  • Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie (niet op de thermostaat!).
  • Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van ten hoogste 40 °C is bereikt (zie opmerkingen hiervoor).
  • Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op deze 40 °C (of lager).
  • Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.
  • Wanneer er voldoende tijd beschikbaar is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen. Mocht dit - gezien de beschikbare tijd - niet kunnen, dan de installatie gecontroleerd naar normale gebruikstemperatuur brengen en in gebruik nemen.


Opstookprotocol

  • Dag 1 - watertemperatuur 20°C
  • Dag 2 - 25°C
  • Dag 3 - 30°C
  • Dag 4 - 35°C
  • Dag 5 - 40°C
  • Dag 6 - 40°C

Afkoelprotocol

  • Dag 7 - 35°C
  • Dag 8 - 30°C
  • Dag 9 - 25°C
  • Dag 10 - 20°C
  • Dag 11 - herhalen of beëindigen


De ruimte moet zo worden opgeleverd:

  1. Wind en waterdicht
  2. Als wij gaan starten moet de verwarming UIT staan
  3. De ruimte moet volledig leeg zijn en vrij van obstakels
  4. De ruimte moet schoon worden opgeleverd
  5. De binnendeuren moeten zijn verwijderd
  6. Indien er meerdere verdiepingen zijn, moet er een trap aanwezig zijn
  7. Plinten worden pas na het aanbrengen van de gietvloer geplaatst
  8. De trap mag pas na het aanbrengen van de gietvloer worden afgewerkt
  9. De ruimte moet zijn voorzien van verlichting
  10. Het schilderwerk wat eventueel verricht moet worden na het aanbrengen van de gietvloer is niet voor onze rekening, daarom is het verstandig om dit na het gieten te doen.


Sleutels woning:

Graag ontvangen wij de sleutels van uw woning het weekend voordat wij met onze werkzaamheden starten. Deze graag afleveren in onze showroom of in een enveloppe met NAW gegevens te deponeren in onze brievenbus.

Ons adres is  Nieuwstad 4, 1381 CC te Weesp

Wanneer wij in uw woning klaar zijn zullen wij de sleutels in het pand achterlaten.

Deurmat:

Indien u een deurmat wenst kunnen wij een uitsparing maken van aluminium profielen.

U dient op de vloer af te tekenen waar de deurmat moet komen, wij zullen uw maatvoering volgen.

Let op voordat u de vloer in gebruik gaat nemen!

  • Bij verhuizen wees altijd voorzichtig met zware meubels/dozen. Er kunnen krassen ontstaan
  • Doe onder meubels en stoelen viltjes
  • Kijk uit met haarlak, deze geeft vlekken in de vloer door een chemische reactie
  • Wanneer u olie, rode wijn o.i.d. morst, kunt u beter deze zsm verwijderen om zo te voorkomen dat deze intrekt (dit zal niet direct gebeuren)
  • Schoonmaken kan met een milde schoonmaakmiddel. Niet te agressief. Marcel's green soap is een goede optie.
  • Stofzuigen met een zachte borstel
  • Probeer zoveel mogelijk rubber niet in aanraking te laten komen met uw gietvloer, doordat in rubber weekmakers zitten kan deze in uw vloer intrekken
  • Plak geen tape op uw vloer

Wanneer deze instructies niet zullen worden opgevolgd kunnen wij niet ons werk naar behoren uitvoeren en zal invloed hebben op de garantie.

Kleur en afwerking:

De afwerking kan afwijken van kleur of de monsterborden/stalen, deze zijn enkel indicatief.

In de afwerking kunt u zelf geen sturing geven, elke afwerking is uniek, vooral bij Beton Ciré is dit het geval, een vloer ontstaat tijdens het gieten of smeren, het is een proces.

Spaan slagen, puntjes, pigmentvlekjes, stofjes en oneffenheden komen altijd voor.

Kleur en afwerking kunnen afwijken.

Share by: